Следвайте Гласове в Телеграм и Инстаграм От 1 юли 2024 г. производителите задължително монтират

...
Следвайте Гласове в Телеграм и Инстаграм От 1 юли 2024 г. производителите задължително монтират
Коментари Харесай

Всяка нова кола ще има интелигентен ограничител на скоростта и черна кутия

Следвайте " Гласове " в Телеграм и Инстаграм 

От 1 юли 2024 година производителите наложително инсталират образован ограничител на скоростта на всички нови коли. Целта е да осведомят водача в действително време за рестриктивните мерки по европейските пътища.

Идеята за образован ограничител на скоростта (ISA - Intelligent Speed Alert) е на картата на Европейската комисия отдавна. И тя към този момент е реалност. Бе в действие от 1 юли 2022 година за всички нови утвърдени коли, т.е. за новите модели, които се пускат на пазара. Но от 1 юли тази година всички нови коли са наранени от тази наложителна мярка без изключение. Това значи, че модел, пуснат преди 7 или 8 години и който към момента се продава от дилърите, също ще би трябвало да го има.

Работата на ISA се основава на камера и на GPS, когато е инсталиран във въпросната кола. След това електрониката съпоставя скоростта, посочена на ограничаващите знаци, и действителната скорост на автомобила и осведоми лидера, който надвишава позволената скорост, посредством звуков и образен сигнал на таблото. Това значи, че това към момента е единствено предизвестие. На този стадий устройството към момента не може да поеме и понижи (или увеличи) скоростта автоматизирано при нахлуване в нова скоростна зона. Това обаче е допустимо при избрани коли, които са оборудвани с адаптивен круиз надзор.

Системата може да се деактивира от водача при всяко пускане на мотора. Ограничителят на скоростта от съображения за сигурност също ще се деактивира автоматизирано при мощно натискане на педала на газта, както е и при круиз контрола.

Системата ISA също ще записва всички данни за шофиране и че това може да се употребява от полицията при положение на сериозна злополука.

От 1 юли 2024 година производителите наложително инсталират образован ограничител на скоростта на всички нови коли

Тя е част от черната кутия, която се инсталира в самолетите от десетилетия. Системата непрекъснато записва данни за колата, само че ги съхранява единствено когато бъде надвишен избран предел за активиране. Това се случва, в случай че датчиците засекат случай да вземем за пример или в случай че контролният блок на автомобила алармира, че конфликтът е неминуем. Записите са доста къси: 5 секунди преди и 300 милисекунди след случая.

Черната кутия за колите, наречена EDR, е част от контролния модул на въздушната възглавница, защото по този начин или другояче тя предава информация от датчика за ускоряване. Данните се съхраняват единствено локално в автомобила и не би трябвало да са налични посредством онлайн връзка.

Съхраняваните данни са за скорост на шофиране, позиция на педала на газта, скорост на мотора, ABS и надзор на стабилността, както и ъгъл на завиване. В случай на акцидент се записват наред с други неща измененията в надлъжната и страничната скорост, положението на защитния колан на лидера и пасажера, предупредителната светлина на въздушната възглавница и времето за отваряне на еърбеговете.

От предишното лято също по този начин новите коли в Европейски Съюз би трябвало да бъдат оборудвани наложително със задни камери, автоматизирано спешно прекъсване, датчици за паркиране, системи за предизвестие при овакантяване на лентата на придвижване, системи за предизвестие за отмалялост и подготовка за инсталиране на Alcolock, която няма да разрешава на водачи да карат в нетрезво положение.

Засега устройствата за съществуване на алкохол се преглеждат настрана от всяко национално законодателство.

Системата ISA е авансово конфигурирана в автомобила, притежателите не би трябвало да заплащат за технологията през първите седем години. След това производителят може да начислява такса за услугата.

Ограничителят на скоростта ще усили алегорично цената на новите коли с до 100 евро, тъй като доста нови модели към този момент имат асистенти за съблюдаване на лентата, основани на камера круиз надзор, различаване на пътните знаци и асистенти за спешно прекъсване.

Превишената скорост способства за към 30% от съдбовните произшествия, обобщават от Европейска комисия. Обикновено сред 40% и 60% от водачите надвишават ограничаването. Резултати от необятен набор от изследвания демонстрират, че намаляването на междинната скорост единствено с 1 км/ч може да докара до 5% понижаване на злополуките с съдбовен излаз.

Инфо: " 24 часа "

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР